udv-hsz hsz-csik
2022-05-21

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4

Despre Băile Homorod

Staţiunea Băile Homorod se află în partea sud-vestică a Munţilor Harghita la o altitudine de 680 m, în valea Homorodului Mare şi a pârâului Băilor, la o altitudine de 740-760 m, la 18 km de Odorheiu Secuiesc, 34 km de Miercurea-Ciuc şi 6 km de Vlăhiţa, de care aparţine din punct de vedere administrativ.

Localitate subalpină veche, cu băi de interes local de apa minerală, cu mai multe izvoare de apă minerală vestite (izvoarele Lobogó, Mária, Csorgó, Homoródi, Ilona, Fenyves).

Microclima localitaţii este tipic subalpină, ferită de vânturi, propice recreării, stărilor postoperatorii. Izvoare de apa minerală Izvorul Homorod Izvorul "Csorgó" Izvorul "Lobogó" sau "Kápolnás", cu debitul de 7200 l/zi este cel mai mare izvor din localitate, preferatul turistilor. Izvorul "Maria" Izvoarele de la Baia Rece Izvorul "Klotild" Izvorul "Ilona" Izvorul "Kálmán" Izvorul "Tódor". Caracteristica comuna a apelor izvoarelor de mai sus este conţinutul bogat în minerale (Li, Mn, Br. J). Sunt utilizate atât în scopuri curative, cât şi ca apa de băut. Dupa unele dovezi indirecte putem spune, ca apa acestor izvoare au fost folosite şi în timpul ocupaţiei române. Apele carbogazoase, cloruro-sodice, feruginoase sunt recomandate în afecţiuni cardio-vasculare, în tratarea hipertensiunii arteriale şi în afecţiuni ale tubului digestiv. Nu sunt recomandate în afecţiuni ulceroase şi în hiperaciditate.

Este o localitate tipică a turismului de tranzit. În vilele taberei sunt aproximativ 4000 de locuri de cazare, se organizează şi tabere de creaţie, are un centru de conferinţe apreciat în ultima vreme. Aici oamenii poate petrece vacanţa într-o ambiantă placută în sânul naturii, între pârâuri de munte cu apa limpede, păduri de brazi, şi ape minerale renumite, unde poate relaxa şi odihni.

Foto: Csender Gyula

 
Magyar | Romana | English | Deutsch