udv-hsz hsz-csik
2022-05-21

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4

Despre Corund

Este una din cele mai mari comune ale judeţului Harghita, cea mai renumită aşezare a Ţinutului Sării.

Numele de Corund e inseparabil de ceramica populară, fiind unul din centrele olaritului popular din Transilvania.

Localitatea este situată în partea de vest a judeţului, cel mai apropiat oraţ fiind Sovata la 17 km depărtare; Miercurea Ciuc reşedinta judeţului se află la 75 km distanţă. Satele care formează comuna sunt Corund satul central, Atia, Calonda, Fântâna Brazilor şi Valea lui Pavel. Corund este situat pe drumul naţional secundar 13A (Miercurea Ciuc - Balauseni) care leaga oraşele Odorheiul Secuiesc şi Sovata. Accesul feroviar este disponibil pâna în oraşul Odorheiul Secuiesc, aflat la 27 km depărtare.

Situată în ţinuturile secuiesti din Harghita, comuna Corund este un renumit centru al olaritului şi artizanatului din România cu un dezvoltat spirit mercantil. Meşteşugul olaritului şi artizanatul (obiecte din lemn, iasca, articole de tricotaj, impletituri din rachita) reprezintă o activitate care implica întreaga familie. Aceste tradiţii au fost perpetuate din generaţie în generaţie şi reprezintă activitatea principală pentru localnicii din Corund. Mărfurile artizanale expuse în faţa caselor atrag turiştii care trec prin satul Corund. Ei pot alege din frumoasele obiecte din ceramică, pai sau rogojină, articole din lâna, iasca sau lemn.

Locuitorii comunei au îndeletniciri variate. Pe lângă tradiţionalul olarit ei se ocupă şi de prelucrarea lemnului, de produsele din iască şi de comert ambulant (pe vremuri cu căruţe, astăzi cu automobile). Materia prima pentru olarit, lutul de buna calitate, se extrage de lânga pârâul Sacadat, care curge pe partea vestică a satului. Satul a avut cândva şi mină de aragonit (azi zona protejată) şi un strand cu apă minerală (în zilele noastre aici au loc tradiţionalele târguri de ceramică).

Izvoarele de apa minerala au un rol important în viaţa satului. Izvorul "Diómáli" se află la ieşirea estică a satului, lânga drumul 13A. Apă minerală bogată în fier atinge debitul de 10.000 litri pe zi; este recomandată pentru bolnavii de afecţiuni gastro-intestinale, precum şi celor care suferă de anemie. Izvorul "Szolomáli" izvorăşte în hotarul estic al satului. Apa este bogată în bicarbonaţi, clor, magneziu şi calciu. Izvoarele "Cseredombi" şi "Erzsébet" izvorăsc la est de mina de aragonit, la 800 de metri de drumul naţional, având apă sarată şi bogată în fier.

Atracţii turistice:

  • Biserca unitariană: Se află la est de drumul principal (la stânga), în strada care duce la piaţă, pe o movilita. Este înconjurată de zid fortificat din piatra. Orga bisericii a fost construită în 1822. În cimitirul unitarian găsim monumente funerare cioplite din lemn, numite "kopjafa", produse minunate ale artei populare, obiecte sculptate simbolizând bărbatul, femeia sau copilul.
  • Biserica romano-catolică: Se află la sud de drumul principal (la dreapta) în apropierea şcolii, pe malul drept al pârâului "Kebelet". A fost construită în 1911. Din vechea biserică construită în stil gotic au rămas doar câteva pietre sculptate zidite în gardul care înconjoară biserica.
  • Monumentul memorial aflat în vechiul centru al comunei a fost înălţat în cinstea eroilor cazuţi în cele două războaie mondiale (este opera sculptorului Clujean Benczédi Sándor).
  • Árcsó: În apropierea intersecţiei spre Atia, la graniţa comunelor Corund şi Atia, popasul Árcsó ofera loc de odihnă pentru turişti. Pe acest loc, între podul de pe pârâul Corundului şi Cabana Árcsó se ţine, începând cu 1978 una din cele mai importante târguri de ceramică populară din ţara, "Târgul de ceramica de la Arcio". Târgul, care are loc în primul sfârşit de săptămâna din luna august este ocazia cu care meşterii olari din Corund şi de pe tot cuprinsul ţării îşi prezintă produsele. Târgul - care în acelaşi timp este şi un festival al artei populare - beneficiază de un juriu atent format din specialişti recunoscuţi din domeniu, este o ocazie unică de achiziţionare a produselor de arta populară autentice, de o rară frumuseţe.

Stema Corund:

 
Magyar | Romana | English | Deutsch