udv-hsz hsz-csik
2022-05-21

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4

Despre Satu Mare

Localitatea Satu Mare este unul dintre cele mai lungi sate din judeţul Harghita (4 km).

Este situat în valea strâmta a pârâului Brădeşti (Fenyéd), la poalele dealului Ţechend.

Pâna în anul 2004 a aparţinut comunei Brădeşti. Se află la 7 km de Odorheiu Secuiesc, în direcţia Nord-Est. Este o zona pitorească, situată în Munţii Harghitei, în care agroturismul este în curs de dezvoltare.

Pe teritoriul satului, în valea pârâului Brădeşti, la locul numit "Vârful Cetăţii", se află urme de ziduri, probabil ale unei cetăţi de refugiu. Săpăturile efectuate aici in 1963 au dovedit ca, de fapt este vorba despre un val armat cu piatra şi un şanţ. Au fost constatate două faze: prima de la sfârşitul epocii bronzului, iar cea de a doua de la mijlocul primei vârste a fierului.

Prima atestare documentara a satului: 1566, Marefalwa. Denumiri istorice româneşti: 1733, Marefalu; 1850, Marefaleu [Marefalau]; 1854, Marefalau. Aici se găsesc cele mai multe porţi secuieşti tipice pentru ţinutul Odorheiului. Câteodată li se zice şi porţi sculptate, "scrise", împodobite din cauza multiplelor motive populare executate cu dalta, cu lama arcuită. Au o certa valoare muzeală şi artistică, capodopere ale artei populare secuieşti.

Unele din cele mai reprezentative exemplare ale varietăţilor porţii secuieşti din zona pot fi admirate aici.

Credincioşii greco-catolici aparţineau parohiei din Odorhei, unde îşi înregistrau în matricole naşterile, cununiile, decesele şi îşi achitau taxele parohiale.

Foto: Szász Gyula, Vass Lehel

 
Magyar | Romana | English | Deutsch