udv-hsz hsz-csik
2022-05-21

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4

Despre Dealu

Satul este situat la 20 de km de Odorheiu-Secuiesc, în valea pârâurilor Balé şi Bosnyák, la poalele din sud al muntelui Orhegy. Împreună cu Diafala este aşezarea cea mai înaltă al Scaunului Odorhei de altădată. O jumătate din hotarul ei este situată la o înălţime de 625-800 m, pe când partea întinsă pe podişul vulcanic ajunge 1000-1025 de m.

Numele ei a fost primită ori după primul substantiv maghiar autohton urit (care înseamnă drum de munte) ori după primele aşezări slavice.

Satul este amintit pentru prima dată în anul 1333 cu numele de Uriczhegy. Lângă muntele Orhegy, în apropierea trecătorii Deskó, se află relicva neînsemnată a cetăţii Mákvár.
Cetatea, conform săpăturilor, datează din epoca de bronz. Este aşezarea cea mai densă a Scaunului Odorhei de altădată. Prima ei biserică, a fost situată pe teritoriul care astăzi se numeşte Diafala, care a fost dărâmată în 1670. În anul 1910 a avut 2129 de locatari maghiari. Până la Tratatul de la Trianon a aparţinut Scaunului Odorhei. Astăzi este centrul de administrare a şapte sate. În anul 1992 populaţia comunei Dealu a fost de 3886 de locatari. În centrul comunei au fost 1833 de locatari.

Este o aşezare tipică de podgor, este proprietara cea mai însemnată a pădurilor din judeţul Harghita. A fost vestită de creşterea cailor, de animalele sălbatice şi de prune. Ţuica cea tare l-a făcut cunoscut în tot Scaunul Odorhei.

Cea mai înaltă culme din cadrul imediat este numit Lázárhegy sau Deskó (1009 m).
De aici putem da o privire bună pe satele din Scaunul Odorhei. Pe hotarele satului, în multe părţi s-a format pe roca de argilă şi marnă, un strat de conglomerat şi nisip.
Hotarul de nord al satului, numit Láz (Febră) este deja imperiul rocilor vulcanice.
Mocirla de podgorie străluceşte de plantele specifice higroscopice. În primăvară, este caracteristică planta specifică grupului funemu, narcisa, numită de către locatari kankódi.

Dealu în evul mediu a fost un sat pur catolic. În secolele reformei a trecut prin multe schimbări. În jurul anului 1600 poporul satului a devenit reformat, dar din anul 1630 a revenit la religia catolică. Din 1748 redevine parohie şi de atunci are numai religie şi biserică catolică.

Biserica Mamă, medievală, cu venit neînsemnat al satului Dealu, aşezată la poalele munţilor, a fost amintită pentru prima oară în anul 1334 în nota popei. Prima ei biserică a fost aşezată pe teritoriul pe care locatarii îl numesc Diafala. Biserica romano-catolică s-a construit între 1764-70 în centrul satului. Acesta, în rând, este a treia biserică. Constructorul ei este Tamás György,canonicul născut în Dealu, care a adunat bani pentru acest obiectiv. Biserica nouă s-a construit pentru că cea dinaine s-a părut a fi stâmtă.
În anul 1765 Maria Terezia şi-a dat aprobarea pentru acest fapt. Tabloul baroc al altarului principal, care prezintă ridicarea fecioarei Maria în Rai, astăzi este păzit în parohie.

Pe data de 15 August, când sărbătorim Adormirea Măicii Domnului, în sat se ţine hram catolic.

Foto: Szakáts Géza

 
Magyar | Romana | English | Deutsch