udv-hsz hsz-csik
2022-05-21

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4

Despre Cristuru Secuiesc

Cristuru Secuiesc este centrul cultural şi economic al depresiunii Cristurului. Deşi este o aşezare veche, statutul de oraş a dobândit-o abia în anul 1956.

Se învecinează cu 10 sate.

Oraşul este lung de 15 km în direcţia nord-vest sud-est.

Numit în maghiară Székelykeresztúr, Cristuru Secuiesc are o populaţie de 11.000 de locuitori. Unul dintre cele mai reprezentative monumente ale oraşului este statuia poetului Petőfi Sándor, despre care se spune ca ar fi petrecut ultimele clipe de viaţa aici înainte de cădea pe câmpul de lupta de la Albeşti.

Obiective turistice din oraşul Cristuru Secuiesc:

  • Statuia lui Petőfi Sándor: În parcul central, vizavi de cinematograf se află statuia lui Petőfi Sándor, opera sculptorului Márkos András (1971).
  • Statuia lui Nicolae Bălcescu: Una din cele mai frumoase statui ale lui Bălcescu, opera sculptorului Mircea Spătaru se află in centrul oraşului Cristuru Secuiesc.
  • Biserica romano-catolică: Este construit în stil gotic în sec. al 15.-lea ceea ce este atesta şi de o gravură de piatra cu inscripţia 1458. A fost biserica parohială a vechii aşezari medievale. Cu ocazia săpăturilor dintre anii 1968 şi 1971 au fost descoperite în afară zidului bisericii morminte din sec. 11-12. şi temelii ale unei biserici vechi.
  • Muzeul Molnár István şi secţia etnografică în aer liber: Este unul dintre cele mai importante muzee etnografice din judeţul Harghita. Mai ales colecţia etnografică şi de arta contemporană sunt demne de evidenţiat. La început a fost o colecţie de şcoala al Liceului pedagogic care s-a dezvoltat într-o colecţie etnografică remarcabilă. Funcţionează în clădirea actuală începând cu anul 1952. Conacul Gyárfás Conacul aflat în str. Petőfi Sándor nr. 34. a fost construit în stil clasicist. Datinile locale susţin ca a fost construit de un membru al familiei Wesselényi şi prin mostenire a ajuns in proprietatea familiei Lécfalvi Gyárfás. Există construcţii pe acest loc incepând din evul mediu. În grădina conacului au fost găsite rămăsitele unei biserici din sec. 10.
  • Biserica unitariană: Biserica a fost construită între anii 1781-92 în stil baroc. Amvonul a fost sculptat în anul 1722 fiind adus din biserica romano-catolică.

      Stema oraşului

Foto: Szakács Géza
 
Magyar | Romana | English | Deutsch