udv-hsz hsz-csik
2022-05-21

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4

Despre Odorheiu Secuiesc

Municipiul Odorheiu Secuiesc este situat în partea de est la limita sud-estică a Transilvaniei, pe marginea estică a Dealurilor Târnavelor, în regiunea scurgerii de sus a râului Târnava Mare, îngrădit de dealurile Piatra Ţărcii (Szarkakő), Dealul Mare, “Csicser” şi “Budvár”.

Oraş important de drumuri de tranzit, în schimb este cap de linie de cale ferată.

Pe şosea este accesibilă dinspre Miercurea Ciuc (52 km), dinspre Sovata (42 km), şi este asezată la o distanţă de 100 km de Târgu Mureş şi Braşov. Dinspre Şighişoara poate fi ajunge şi cu trenul.

Altitudinea medie a oraşului este de 477 m. Este al doilea oraş al judeţului Harghita în ceea ce priveşte teritoriul şi populaţia. Are aprox. 40000 de locuitori. (Conform rezultatului recensământului din 1. ianuarie 1996 oraşul a avut 39.484 locuitori).

În urma cercetărilor arheologice s-a constatat ca teritoriul oraşului şi împrejurimile lui sunt locuit de milenii. Numele aşezării este pomenit în arhivele papale din anul 1333 ca “Uduorhel”.

Este oraş cu în schimb privilegii acordate atât de domnitorii Transilvaniei, cât şi de regii Ungariei.

Stema oraşului: pe un fundal albastru, între cinci stele cu şase raze, se află o mâna dreapta armurată, încleştată pe o floreta, pe care sunt ţintuite un cap de urs, o inimă şi o coroană.

Termenul ”secuiesc” apare în denumirea oraşului după anii 1613, datând de la domnirea principelui Bethlen Gábor.

 

Stema oraşului 
  Steagul oraşului

                           

Economia medievală a oraşului este marcată de piata zilnică, de târgul săptămânal şi mai ales de activitatea breslelor şi meşteşugărilor.

Tradiţia meştesugărilor breslelor este în continuu păstrată prin corpul industriaţilor, înfiinţat în secolul al XIX-lea.

Aşezarea şi-a păstrat caracterul de oraş de provincie pâna în anii 1970, după care construirea noilor fabrici pentru industria grea şi uşoară a shimbat imaginea structurii economico-sociale. Schimbările politice din 1989 au dus la noi aspecte în sectorul privat. Înmulţirea întreprinderilor private mici şi mijlocii a contribuit la aparaţia noilor posibilităţi de ridicarea a nivelului de trai. Oraşul n-a urmat o construcţie pe plan urbanistic ci s-a format prin contopirea a 4 aşezari şi a 3 sate. În decursul anilor oraşul a reuşit sa-şi dobândească independenţa de administraţia scaunelor, a cetăţii şi a judeţului, ajungând începând cu anul 1968 municipiu.

Este cunoscut deasemenea şi ca oraş balnear din cauza numeroaselor izvoare de apă minerală. Totodată este un vestit centru de învăţământ, cu un sistem pedagogic apreciat, care deserveşte şi zona odorheiană. În Odorheiu Secuiesc, anual, mii de elevi îşi urmează studiile oraşul având şapte scoli generale, noua licee şi trei instituţii de studii superioare.

Educarea culturală este susţinută de instituţiile culturale ale oraşului cum ar fi Casa de Cultura (Trupa teatrală “Tomcsa Sándor”, Trupa de dans popular “Udvarhely Néptáncműhely”), Casa Elevilor (numit si “Cimboraház”), Biblioteca Municipală precum şi şcolile sus amintite, şi alte organizaţii culturale.

 
Magyar | Romana | English | Deutsch